ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
     
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΦΙΛ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
PROJECTS
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
ΤΡΕΧΟΥΣΑ
ΕΠΟΜΕΝΗ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ
 
Griffiths
Βασίλης Βασιλακάκης - Βαγγέλης Γκόκας

Ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος σημειώνει:
Στην ατομική τους έκθεση στην γκαλερί TinT οι ζωγράφοι Βασίλης Βασιλακάκης και Βαγγέλης Γκόκας εξερευνούν τη ζωγραφική του τοπίου (landscape painting) μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, που περιέχουν ωστόσο πολλά κοινά σημεία επαφής. Ο Βασιλακάκης παρουσιάζει τρία νυχτερινά τοπία που καταγράφουν όψεις του αστικού χώρου που τον περιβάλει και ο Γκόκας εκθέτει τρεις φανταστικές συνθέσεις με παγόβουνα και ένα χιονισμένο αλπικό τοπίο.
Έχοντας ως αφετηρία, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο εμφανώς, τη φωτογραφία, οι δύο καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα διάλογο πάνω στη ρητορική του τοπίου. Συνδυάζοντας το μυθοπλαστικό με το πραγματικό στοιχείο οι εικόνες τους περιγράφουν έσχατες καταστάσεις - μια σειρά δηλαδή από στιγμιότυπα φαντασιακής και εμπειρικής έντασης που σχετίζονται άμεσα με τη λογική του ορίου. Εκεί που οι πίνακες του Βασιλακάκη προσπαθούν να αποδώσουν την "άλλη αίσθηση" που γεννά το άλογο συναίσθημα του φόβου και της αγωνίας μέσα στη νύχτα, οι ζωτικές εικόνες του Γκόκα ανάγουν τη φαντασία σε ύψιστο αξίωμα της καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Η δουλειά του πρώτου περιστρέφεται γύρω από το ψέμα της κατασκευασμένης, ζωγραφικής εικόνας, ενώ η δουλειά του δεύτερου εξετάζει μια πιο υποκειμενική πραγματικότητα.
Κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, και των δύο ζωγράφων είναι η έννοια της περιπέτειας, του ταξιδιού, καθώς και μια προσπάθεια νοηματοδότησης της φύσης, μέσα από την εξερεύνηση των ασυνείδητων δραστηριοτήτων του νου - των λεγόμενων 'φαντασμάτων' του νου.

O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1969. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

O Βασίλης Βασιλακάκης γεννήθηκε στην Aγκίστα το 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.