ΧΡΥΣΗ ΤΣΙΩΤΑ
     
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΦΙΛ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
PROJECTS
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε καλές τέχνες στο Ecole Nationale des Beaux-Arts de Bourges, Γαλλία (1995 - 1997) και στο Ecole Nationale des Beaux-Arts de St. Etienne, Γαλλία (1992 - 1995), σπούδασε επίσης γραφικές τέχνες στην Ελλάδα (1990 -1992). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

H Χρυσή Τσιώτα διαμέσου της δουλειάς της επιχειρεί να ξυπνήσει την ικανότητα του θεατή να φανταστεί έναν κόσμο ονείρου, οράματος και μυθολογίας της καθημερινότητας. Ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση σεναρίων αλήθειας ενάντια σε σενάρια μυθοπλασίας, τη φυσιολογία του βλέμματος, την "πνευματική μας αποθήκη" εικόνων, τα στερεότυπα, τα κλισέ που αποδεχόμαστε ως δεδομένη αλήθεια.
Με μια πρώτη ματιά στη φωτογραφική δουλειά της, σκέφτεται κανείς πως τα περιβάλλοντα και οι φιγούρες που παρουσιάζει είναι υπαρκτά. Αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά, συνειδητοποιεί πως είναι μια ασυνήθιστη μείξη φωτογραφημένης περφόρμανς και σκηνοθετημένης φωτογραφίας, με δανεικά στοιχεία, τόσο από τον κινηματογράφο, όσο και από τη φωτογραφία καταγραφής και το ντοκιμαντέρ.
Κλωνοποιεί το εαυτό της ξανά και ξανά, παίρνει διάφορους ρόλους, προβάλλοντας κάθε φορά μια διαφορετική "πρόσοψη" του εαυτού, έτσι ώστε στο τέλος της εμπειρίας να γίνεται η ίδια ένα υβρίδιο.