ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΝΟΥΣAΚΗΣ
     
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΦΙΛ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
PROJECTS
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
 

Ο Σωτήρης Πανουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1987-1993) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (1994-1996). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σωτήρης Πανουσάκης ξεχωρίζει κοινότυπα σκηνικά -το φθορίζον φως των σημάνσεων των καταστημάτων καθώς και το εσωτερικό ντιζάιν εστιατορίων και εμπορικών κέντρων-, τα φωτογραφίζει και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε ζωγραφισμένα τελάρα μεγάλων διαστάσεων, των οποίων η ζεστασιά και η εσωτερική ποιότητα υπερβαίνει τις πραγματικές εικόνες.
Ο Πανουσάκης αποδομεί τη γλώσσα των εμπορικών σημάνσεων και διαχειρίζεται τις αρχικές εικόνες μέσα ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.
Κάθε φωτογραφία καδράρεται (με τη βοήθεια του υπολογιστή) με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμητή εντύπωση. Η εκτύπωση του τελικού κάδρου αποτελεί το μοντέλο για το ζωγραφικό τελάρο. Με τη φωτογράφηση του θέματος αρχικά, το καδράρισμα και την εκτύπωση στη συνέχεια να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, η τελική ζωγραφική πράξη γίνεται, με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη, "η αναπαράσταση της αναπαράστασης". Η αρχική εικόνα γίνεται ασαφής και η αναπαράσταση δίνει χώρο στην αφαίρεση.
Η Ζωγραφική του Πανουσάκη, εξερευνά τη μεταμφίεση και τη μεταμόρφωση: Οι δημόσιοι χώροι ζωγραφίστηκαν έτσι ώστε να δημιουργούν την αίσθηση προσωπικού περιβάλλοντος και οι εμπορικές σημάνσεις έτσι ώστε να δείχνουν σαν αφηρημένα σχήματα.