ΡAΝΙΑ ΡAΓΚΟΥ
     
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΦΙΛ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
PROJECTS
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
 

Η Ράνια Ράγκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1989-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Μαδρίτη (1994-1995). Για δύο συνεχόμενα έτη (1998-1999), σπούδασε Video Art και Music & Sound Techniques στη Σχολή Visual Arts στην Νέα Υόρκη.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, ανάμεσα στις οποίες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Εικαστικό Κέντρο Ρεθύμνης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Μέσα σ' ένα κλίμα τρυφερής έντασης και ιλίγγου, όπου η ειρωνεία και κάποιες φορές ο σαρκασμός έχουν βασική θέση, η Ράνια Ράγκου φτιάχνει έργα που γυρεύουν να ταράζουν τις επικοινωνιακές συνήθειες.
Στην απομορφοποίηση των φιγούρων, στην επιδίωξη μιας εννοιακής και μορφολογικής πρόκλησης, μέσα από την ανατροπή της συνηθισμένης ζωγραφικής άρθρωσης, η καλλιτέχνης αγγίζει το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας σήμερα.
Τα παραδοσιακά ζωγραφικά ιδιώματα απεγκλωβίζονται και εκσυγχρονίζονται χάρις σε μια διάθεση και ικανότητα της Ράγκου να μεταβάλλει την καθημερινή γλώσσα σαν σύνταξη, σαν γραμματική, και συνεπώς σαν νοηματική γνωστή δομή, και αυτό που εδώ έχει σημασία είναι πως αυτό έχει γίνει ζωγραφικά.