ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ
     
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΦΙΛ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
PROJECTS
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
   
 

H Βασιλεία Στυλιανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων (1985-89 ) και στο Universitaet der Kuenste στο Βερολίνο (ΒΑ, ΜΑ) (1993-99). Το 1999 της απονεμήθηκε το ΑΤ Kearney video prize και το Meisterschuelerprize UdK Berlin. Συμμετείχε στο Goldrausch 11 Artistproject στο Βερολίνο (1999-2001) και απέσπασε την μεταπτυχιακή-ερευνητική υποτροφία NaFoG της UdK Berlin, στο πλαίσιο της οποίας διέμεινε το 2001 στη Νέα Υόρκη.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ανάμεσα στις οποίες στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Η καλλιτεχνική αναζήτηση της Βασιλείας Στυλιανίδου επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση και διαπλοκή πραγματικών και φανταστικών τοπογραφιών και στη δημιουργία εικονικών χώρων ανθρώπινης συνύπαρξης. Το έργο της αναφέρεται στην έννοια της ουτοπίας (ως εικονικός μη-χώρος) και στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του. Τα τοπία της Στυλιανίδου λειτουργούν όμως κυρίως ως ψυχοτροπικοί χώροι, στους οποίους εμφανίζονται σε λεπτές χορογραφίες ρυθμού και ακινησίας άλλοτε όντα-αντικείμενα (τα οποία είναι προιόντα ψηφιακής επεξεργασίας), άλλοτε ανθρώπινες φιγούρες. Κάθε ελάχιστη κίνηση τους χαρακτηρίζεται από τη διάσταση της ανοίκειας παρουσίας και χαρακτηριστικής σιωπής..

©2006 Σωτήρης Μπαχτσετζής